Biologisch / biodynamisch
25 jaar biologisch
Omschakelen naar biologische landbouw was een logische stap in de ontwikkeling van onze boerderij. In 1998 hebben we uiteindelijk de stap gezet, 11 jaar na de start van ons verhaal. Het was pionierswerk: in Vlaanderen waren we destijds de allereerste bio-geitenboerderij. Nu, 25 jaar later, zijn we nog meer dan ooit overtuigd dat dit de meest duurzame, toekomstgerichte, sociale, diervriendelijke, ecologische manier van boeren is. En ook nog eens economisch verantwoord.
Wat is bio?
Biologisch werken houdt in:
- geen gebruik van pesticiden, kunstmest en GGO’s in weiden en akkers
- de voeding van de geiten bestaat uit 100 % biologisch geteelde voeders
- geiten krijgen meer loopruimte in de stallen
- antibiotica wordt strikt beperkt en enkel curatief gebruikt
- er wordt beperkt bemest, enkel met organische mest of compost
- de geiten lopen in de weide bij goed weer
Naast het Europese biolabel dragen onze producten ook nog het Belgische Biogarantie label. Dat geeft extra garanties op vlak van milieu, biodiversiteit, lokale productie en eerlijke handel.
Sinds enkele jaren nemen we een volgende uitdaging aan: doorschakelen naar biodynamisch boeren. Ook dit vraagt weer heel wat pionierswerk. Een uitdaging die we met vertrouwen aangaan, want we voelen dat deze manier van boeren, van voedsel produceren, het beste bij ons past. Met biodynamisch boeren ben je nooit klaar, dat maakt het ook zo mooi.
Voor ons betekent biologisch/biodynamisch boeren het altijd verder zoeken naar manieren om op een zo natuurlijk mogelijke manier met de grond, de dieren, de kazen om te gaan. Alles op de boerderij is op een innige, vaak zelfs intieme manier met elkaar verbonden. De grond, de geiten, de boeren, de omgeving en de gemeenschap staan in diepe verbinding met elkaar en vormen samen één geheel. Samen vormen ze het unieke karakter eigen aan deze plaats.
Vitaliteit
Wij produceren melk en kazen die écht voeden. Dit begint bij een levendige bodem. Onze weiden zijn gul bezaaid met witte en rode klavers. De geiten zijn er verlekkerd op. Wij waarderen vooral het feit dat ze gratis stikstof uit de lucht halen en die ter beschikking stellen aan de grassen en kruiden. Samen met onze eigen stalmest (mest met stro) is dit de ideale bemesting voor onze weiden en akkers.
Door op een natuurlijke manier een vruchtbare bodem te creëren en te behouden, kunnen we vitale gewassen voor onze geiten telen. Hun voeding bepaalt de kwaliteit van de melk. Geen kant- en klare fabriekshap maar grasklaver, veldbonen, vers geplette gerst en kruiden vormen het hoofdbestanddeel van hun voeding.
We streven naar hoogproductieve, lang levende geiten met veel aandacht voor bedrijfseigen fokkerij. Onze aandacht voor diergezondheid uit zich door de hoge ziektevrije status van onze kudde. Door het gebruik van kruiden in het voeder en de inzet van homeopathische middelen, zijn onze melkgeiten al meer dan tien jaar antibiotica-vrij.
Diereigen gedrag
Het diereigen gedrag van de geiten respecteren we zo goed mogelijk. Zo kiezen wij bewust voor geiten met hoorns. De hoorns spelen een belangrijke rol in de warmteregulatie, de opslag van mineralen en de spijsvertering. Dit alles komt de vitaliteit en dus de gezondheid van onze geiten ten goede.
Wist je dat? De hoorns van de geiten warm krijgen als ze eten of herkauwen? In ruststand koelen ze weer af. Dit is erg goed voelbaar. Neem gerust zelf eens de proef op de som!
In de zomer grazen de geiten buiten in de weide. Hier werden veel voederstruiken en -bomen aangeplant. Geiten zijn echte knabbelaars! Enkele kruiden die we in de graasweiden zaaien, zoals cichorei en smalle weegbree, werken ook sterk ontwormend. Hierdoor hoeven we de geiten niet meer te ontwormen. Al grazend ontwormen ze zichzelf! In de winter lopen de geiten in ruime stallen op stro.
Milieuzorg
Op de boerderij hechten we ook veel belang aan milieuzorg:
- in de loop der jaren hebben we ruim één kilometer hagen, heggen en houtkanten aangeplant. Deze zorgen voor een natuurlijke omgeving.
- onderhoud van 5 poelen
- in 2011 werd een nieuwe hoogstam boomgaard aangeplant met oude rassen, deze werd in 2022 nog verder uitgebreid
- aanplant van voederbomen- en struiken voor de geiten, om aan te knabbelen en geven schaduw in de zomer
- 2 zonneboilers zorgen voor warm water
- warmte recuperatie koelgroepen
- bijna de helft van het elektriciteitsverbruik wekken we zelf op met zonnepanelen
- de kaaswei gaat terug naar de geiten als drinkwater, hiermee sparen we 320.000 liter water uit per jaar. Kaaswei is ook erg gezond en nog voedzaam voor de geiten.