Coöperatie geeft toekomst aan geitenboerderij ‘t Reigershof

Coöperatie geeft toekomst aan geitenboerderij ‘t Reigershof

Coöperatie geeft toekomst aan geitenboerderij ‘t Reigershof

Bekijk hier de reportage

Wat begon als een familiale geitenboerderij in De Haan groeide uit tot een coöperatie met dertig betrokken vennoten. 't Reigershof kiest bewust voor een lokaal, ecologisch en fair model. “Een coöperatie biedt niet alleen toekomstzekerheid, maar zorgt ook voor een enorme betrokkenheid bij onze boerderij”, klinkt het.

De droom om ooit coöperatief te werken zat er bij Renaat Devreese al lang in. “Mijn vader was destijds ondervoorzitter van de coöperatie Inco, de voorloper van Milcobel. Coöperaties zijn me dus niet vreemd”, vertelt hij. Toen hij in 1987 begon, wilde hij de volledige keten zelf in handen houden: van de voeders produceren tot melken, kaas maken en verkopen. Maar de droom bleek zwaar om alleen te dragen. “Je bent zeven dagen op zeven bezig. Melken, kazen maken, verkopen… Op den duur was het geen vrijheid meer, maar voelde het aan als een gevangenis.”

Het idee om de keten in eigen handen te houden, bleef. Alleen niet langer alleen met z’n tweeën, maar samen met anderen. Vier jaar geleden richtte de familie een coöperatie op, eerst volledig binnen de familie. Vorig jaar werd die opengetrokken. “Tijdens ons boerderijfeest – 25 jaar biologisch – hebben we de coöperatie opengesteld. Sindsdien kunnen ook vrienden, klanten en sympathisanten vennoot worden.”

Eén stem per vennoot

Inspraak is belangrijk in de werking. “Jaarlijks organiseren we een algemene vergadering. Daar leggen we de cijfers en plannen op tafel. Iedereen heeft stemrecht, ongeacht het aantal aandelen. Zo kan niemand het bedrijf zomaar overnemen.”

De samenwerking levert vaak ook nieuwe inzichten op. “Soms komen mensen een dag meewerken of met frisse ideeën waar we zelf nog niet aan gedacht hadden.”

"Vroeger voelde ik me als boer vaak alleen. Nu weet ik: of het nu goed of slecht gaat, we dragen het samen. Dat is een enorm verschil." Renaat

Bouwsteen voor de toekomst

De coöperatie maakt de toekomst van de boerderij duurzamer en sterker, ook financieel. “De overdacht van een boerderij is zwaar. Door te werken met vennoten, spreiden we dat risico”, legt Renaat uit. Ook op vlak van ecologie en dierenwelzijn voelt hij de meerwaarde. “Onze klanten kijken mee en wijzen ons soms op zaken rond milieu of zorg. Dat dwingt ons om constant stappen verder te zetten.”

Er zijn ook concrete plannen. “We schakelen verder door naar biodynamisch (biologische teeltmethode met extra aandacht voor bodemvruchtbaarheid, kringlopen en natuurlijke preparaten, red.). En we blijven inzetten op het uitdragen door educatie en cultuur. Dat staat zelfs in onze statuten”, vertelt Renaat. Zo worden er infoavonden en een coöperantendag georganiseerd. “We willen onze vennoten echt betrekken, maar zonder verplichtingen.”

"In een familiebedrijf begrijp je elkaar met een blik. Nu moeten we alles uitleggen. Dat vraagt tijd, maar is ook verrijkend." Renaat

 

Open blik op de toekomst

’t Reigershof kijkt ambitieus vooruit. “We sluiten niet uit dat we ooit met meerdere boerderijen onder één coöperatie werken. Dat geeft nog meer slagkracht.” In de statuten staat al ruimte voor nieuwe activiteiten zoals zorg en educatie. “We willen een diverse boerderij zijn, zolang het past binnen onze visie.”

Volgens Renaat is het coöperatieve model de toekomst van de landbouw. “Het klassieke familiale model is vaak te zwaar geworden. Maar samen een boerderij dragen, dat werkt. En dat voelen onze coöperanten ook. Die betrokkenheid, dat is onbetaalbaar.”

Bron: www.vilt.be