Geit-monoloog vrijdag 13 september

Geit-monoloog vrijdag 13 september

Geit-monoloog op het Reigershof

Praktische info

Wanneer: Vrijdag 13 september om 15 uur
Locatie: Geitenboerderij 't Reigershof, Polderstraat 4, 8420 De Haan
Kosten: vrijwillige bijdrage
Duur: 1 à 2 uur
Inschrijven: info@reigershof.be of 0479/567910 (Silke)

Inleiding

Het verhaal van de biodynamische landbouw laat zich niet eenvoudig vertellen. Het laat zich des te makkelijker beleven. Tijdens een bezoek aan een biodynamisch bedrijf kunnen mensen, ruiken, proeven, zien en ervaren wat een 'bedrijf als levend organisme' in de praktijk betekent. Hoe zich dat uit bij de dieren, de bodem, de biodiversiteit, het landschap, de voedselkwaliteit maar ook de levenshouding van de boer en de omgang met medewerkers en bezoekers/klanten.

Over dieren in de veehouderij en hun welzijn wordt veel geschreven en gesproken en maatschappelijk is er discussie of dieren rechten hebben. De praktijk is echter weerbarstig. Om het maatschappelijke debat een nieuwe input te geven introduceren we diermonologen waar ook landbouwhuisdieren een eigen stem krijgen.

Wat mag je verwachten?

We zetten ons dicht bij de geiten in de stal of in de weide, zodanig dat direct oogcontact ervaren kan worden met de geiten. Na een contactoefening met de geiten wordt een geit-monoloog voorgedragen. Na afloop vertellen wij als boer.in ons verhaal en onze visie over het houden van dieren en de dilemma's die we ervaren met betrekking tot dierenwelzijn. De verteller van de monoloog nodigt toeschouwers uit om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan.

De content van de diermonoloog is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, de Landbouwcursus van Steiner, vrijgegeven inspiraties van Marieke de Vrij, publicaties over dierethiek en dierfilosofie, ervaringen met systemische dieropstellingen en persoonlijke ervaringen van de verteller. Aan bod komen o.a. de wezenskenmerken van het dier, natuurlijke behoeften, weidegang en vrije uitloop, de omgang met het nageslacht, de productie-bereidheid van dieren, energetische informatieoverdracht via dierlijke producten en het levenseinde van het dier.