Kaas ambacht
Nog meer dan 25 jaar biologisch boeren, maakt de rauwmelkse verwerking van onze melk ons trots. Dit is immers de essentie van wat we doen. Voeding produceren die echt voedt. Pure, authentieke kazen van hoge kwaliteit zonder bewaarmiddelen. Hiermee bieden we een volwaardig alternatief voor de vele ultra-bewerkte voeding.
De voordelen van rauwe melk en rauwmelkse producten:
- Fijnere smaak. Rauwe melk heeft een fijnere smaak omdat ze geen bewerkingen ondergaat zoals verhitten en homogeniseren. Door melk te homogeniseren worden de vetbolletjes in de melk heel klein gemaakt, en krijgen ze een egale structuur, waardoor die melk vlak en voorspelbaar wordt. Rauwe melk vind je enkel op de boerderij of in de lokale detailhandel. Op elke boerderij is de smaak van de rauwe melk uniek en verbonden met het seizoen en met de streek waar het voeder geteeld wordt. Ook in onze kaas vind je deze fijnere smaakbeleving terug.
- Gezondheidsvoordelen. Rauwe melk heeft veel gezondheidsvoordelen. Ze bevat meer vitamines en andere essentiële stoffen. Bovendien heeft ze een betere benutting van eiwitten en vetten, wat zorgt voor een hogere voedingswaarde. Ze vermindert ook het risico op astma, hooikoorts en allergieën en beschermt beter tegen neus-, oor- en luchtweginfecties.
Geitenmelk is lichter verteerbaar dan koemelk en kan een goed alternatief zijn bij een koemelkallergie.
“Vitale melk is voor mij onbehandelde melk. Verhitte melk is een totaal ander product. Onbehandelde rauwe melk kan, door de van nature aanwezige enzymen en micro-organismen, zelfs een medicinale werking hebben.”
Ton Baars in het boek Barstensvol leven, van Petra Essink en Paul Doesburg
“Rauwmelkse kaas is meer dan een prachtig voedselproduct, het is een diepgewortelde uiting van onze mooiste tradities. Het is kunst en levensstijl tegelijk. Het is cultuur, erfgoed en gekoesterd land.
De bacteriologische gezondheid van onze ongepasteuriseerde zuivelproducten wordt vernietigd door overijverige sterilisatieprocedures. Op deze manier wordt de gezondheid van de mens serieus bedreigd door een steriel dieet. Zonder enige uitdaging zal ons immuunsysteem niet werken en wordt de doeltreffendheid van onze medicijnen te niet gedaan. Bovendien wordt de unieke smaak en geur van kaas juist geconserveerd door niet te pasteuriseren.”